Vēsture
Rudens 2023
Baltic Wine & Drinks Awards in association with Liebherr 2023
Jau ceturto reizi starptautiska žūrija konkursa Baltic Wine & Drinks Awards ietvaros apbalvoja vīnmīļiem draudzīgākos Baltijas valstu restorānus. Konkursā kopumā tika vērtēts četrdesmit deviņu Baltijas valstu vadošo restorānu, vīna bāru, kokteiļbāru, viesnīcu restorānu un specializēto vīna veikalu piedāvājums jeb vīna kartes. Apbalvošanas ceremonijā, kas 25. novembrī norisinājās festivāla Riga Wine & Champagne ietvaros, par labākajiem jeb ar trīs zvaigznēm visvairāk novērtēti tika tieši Rīgas restorāni un bāri. Konkursa mērķis ir piesaistīt publikas uzmanību restorāniem un bāriem ar pārdomātu, uz klientiem vērstu vīna piedāvājumu, stimulējot vīna kultūras veidošanos.
Wine & Art: Three decades of Mouton-Rothschild. Maikla Šustera stāsti sadarbībā ar Rietumu Banku
Leģendārā Château Mouton-Rothschild vīnu degustācija no piecām desmitgadēm ar Maikla Šustera stāstiem. Viesiem piedāvājām baudīt Mouton Rothcshild no 2005 – etiķetes autors Giuseppe Penone, Itālija. 2004 – etiķetes autors Lielbritānijas karalis Čārlzs III (tolaik Princis Čārlzs). 1996 – etiķetes autors Gu Gan, Ķīna. 1986 – etiķetes autors Bernard Séjourné, Haiti, Francija. 1985 – etiķetes autors Paul Delvaux, Francija. 1982 – etiķetes autors John Huston, ASV. 1975 – etiķetes autors Andy Warhol, ASV. 1970 – etiķetes autors Marc Chagall, Francija.
Drinking with the Valkyries. Endrū Džeforda stāsti vakariņās sadarbībā ar Rietumu Banku.
Endrū Džeforda grāmatu Drinking with the Valkyries par vienu no 2022. gada labākajām vīna grāmatām pasaulē atzinuši tādi izdevumi kā New York Times, Washington Post, Decanter, Forbes, kā arī grāmata nominēta James Beard un Andre Simon balvām. Pateicoties Rietumu Bankas atbalstam, festivāla Riga Wine & Champagne ietvaros autors īpašās vakariņās dalījās ar savas grāmatas stāstiem un vīniem, kuriem grāmatā iedalīta nozīmīga loma.
TOP 100 WINES + CHEFS
Konkursa Gada vīns 2023 laureātu – zelta un sudraba medaļnieku – degustācija. Latvijas un Baltijas vadošo vīnziņu, tai skaitā, Pasaules vīnziņu čempiona Raimonda Tomsona lolots, kā arī pasaules vadošo vīna kritiķu Maikla Šustera un Endrū Džeforda kūrēts, konkurss Gada vīns jau desmito gadu ir neaizstājams Latvijas vīnmīļu padomdevējs pasaules vīnu iepazīšanā! Tas viss kombinācijā ar labāko šefpavāru gardumiem, vīna un ēdiena precināšanas paraugdemonstrējumiem, īpašām mini-meistarklasēm vadošo vīnziņu vadībā un enerģisku ballīti izskaņā!
Pavasaris 2023
Blanc de Noirs + Osiris
Pītera Liema (>Peter Liem), viena no pasaules vadošajiem šampanieša ekspertiem, un festivāla dibinātāja Aigara Norda kompānijā Osirisā baudījām virkni izcilāko un retāko blanc de noirs šampaniešu – no Selosse Côte Faron līdz Bollinger Vieilles Vignes Françaises, no Egly Ouriet Les Crayères līdz Paul Bara Comtesse Marie de France, Chartogne-Taillet Les Barres un citiem. Ceļojumu tumšo šampaniešu pasaulē noslēdzām ar diviem retumiem – Šampaņas sarkanvīniem Bollinger un Geoffroy izpildījumā.
BYOC! Bring Your Own Cristal!
Pusdienas draugu lokā vecā labā Kristāla jeb Louis Roederer Cristal, iespējams, visu laiku izcilākā prestige cuvée šampanieša, kompānijā. Interesanti stāsti par leģendāro šampanieti Pītera Liema izpildījumā un Cristal: 2014, 2013, 2007, 2006, 2004, 2002, 1985, 1959 un Cristal Rosé: 2008, 2005, 1995. ražas gadu degustācija, kā arī pašu viesu līdzatnestie Kristāli.
Šampaņas dzīres ar Pīteru Liemu
Unikālas šampanieša vakariņas Pītera Liema (Peter Liem) – viena no pasaules vadošo šampanieša apskatnieku – kompānijā. Vakariņās servējām ikoniskus lielo Šampaņas namu un zemnieku šampaniešus – 2012. gada Philipponnat Clos des Goisses, kuru Šarls Filiponā uzskata par visu laiku labāko Klodeguāzu, reto 2004. gada Geoffroy Terre magnumā, kurš no Žofruā pagrabiem uz Rīgu atceļojis jau pirms kovid-ēras, 2008. gada Paul Bara Comtesse Marie de France jeb 100% pinonuār izcilnieku no Bouzy ciema un virkni citu pārsteigumu. Aperitīvā – Collard-Picard Dom Picard Blanc de Blancs Grand Cru magnumi, kurus īpaši vakariņām bija atvēlējis pats Olivjē Kolārs (Olivier Collard), kurš savulaik viesojies arī Riga Wine & Champagne.
Burbuļu parāde Rīgas cirkā
Baltijas lielākā šampaniešu un dzirkstošo vīnu parāde pirmo reizi notika svaigi atjaunotajā Rīgas Cirkā. Viesiem bija iespēja noņemt provi vairāk nekā 100 šampaniešiem un dzirkstošajiem vīniem – gan slaveniem lielajiem namiem, kuru vārdi komentārus neprasa, gan kulta zemniekiem, kuru radītie šampanieši sastopami pasaules labākajos restorānos! Protams, neiztrūka arī aizraujošas meistarklases labāko Latvijas vīnziņu, kā arī Pītera Liema (Peter Liem), viena no vadošajiem pasaules šampanieša ekspertiem, un festivāla dibinātāja Aigara Norda vadībā. Un visam noslēgumā Burbuļu parādi bagātinājām ar festivāla jubilejai veltītu Šampanieša Galā ballīti turpat Rīgas Cirka Zirgu stallī.
Rudens 2022
TOP 100 WINES + CHEFS
Latvijas un Baltijas vadošo vīnziņu lolots, kā arī pasaules vadošo vīna kritiķu Maikla Šustera un Endrū Džeforda kūrēts, konkurss Gada vīns jau devīto gadu bija neaizstājams Latvijas vīnmīļu padomdevējs pasaules vīnu iepazīšanā. Kā ierasts Top 100 vīnu un šefpavāru parādes apmeklētājiem piedāvājām labākos no labākajiem – 100 zelta un sudraba medaļniekus jeb lieliskākos Latvijā nopērkamos šampaniešus, baltvīnus, sarkanvīnus, desertvīnus – nogaršot vienuviet kopā ar Latvijas labāko šefpavāru gardumiem, vīna un ēdiena precināšanas paraugdemonstrējumiem, kā arī īpašām mini-meistarklasēm vadošo vīnziņu vadībā. 2022. gada rudens sesija īpašais jaunums bija Whisky Lounge. Visiem parādes apmeklētājiem piedāvājām iespēju kaut nedaudz izzināt arī plašo viskiju pasauli, nobaudot un salīdzinot dažādus atzītus viskiju zīmolus.
Vasara 2022
Burbuļu parāde Mākslas akadēmijas pagalmā un dārzā
Baltijas lielākā šampaniešu un dzirkstošo vīnu parāde pašā vasaras plaukumā Latvijas Mākslas akadēmijas pagalmā un dārzā. Šampaniešmīļiem piedāvājām noņemt provi vairāk nekā 100 šampaniešiem un dzirkstošajiem vīniem – gan slaveniem lielajiem namiem, kuru vārdi komentārus neprasa, gan kulta zemniekiem, kuru radītie šampanieši sastopami pasaules labākajos restorānos. Un kā tad bez aizraujošām meistarklasēm labāko Latvijas vīnziņu, kā arī Pītera Liema (Peter Liem), viena no vadošajiem pasaules šampanieša ekspertiem, vadībā. Un Burbuļu parādi pirmo reizi bagātinājām ar festivāla jubilejai veltītu Šampanieša Galā ballīti jeb Champagne Gala Party turpat Mākslas akadēmijas dārzā, kas tagad jau kļuvusi par neatņemamu festivāla sastāvdaļu.
Vecais labais bordo ar Maiklu Šusteru
Unikālas vakariņas Maikla Šustera kompānijā «Vintage Bordeaux stories with Michael Schuster». Maikla karjerā un dzīvē Bordo ieņem īpašu vietu – reģionu viņš izšiverējis krustu šķērsu, vairāk nekā 40 gadu garumā apmeklējot ikgadējās en primeur degustācijas, savus Bordo ieskatus publicējot pasaules vadošajos vīna izdevumos. Šajās vakariņās Maikls dalījās ar saviem Bordo stāstiem un vīniem, kuriem katram kāds īpašs āķis Maikla dzīvē – bija jauni un veci, mazi un lieli, mazpazīstami kulta ražotāji un leģendāras ikonas.
Vakariņu vīni: 2017 L’Esprit de Chevalier Blanc, Pessac Léognan; 2017 Domaine de Chevalier Blanc, Pessac Léognan; 2005 Belgrave, Haut Médoc; 2000 Lynch Bages, Pauillac; 2000 La Grave Trigant de Boisset, Pomerol; 2004 Canon la Gaffeliere, St Emilion; 1990 Léoville Las Cases, St Julien; 1998 Cheval Blanc, St Emilion; 1996 Nairac, Barsac; 1995 Nairac, Barsac.
«Randiņš ar vīnu» Hanzas Peronā
Konkursa Gada vīns 2021 uzvarētāju jeb zelta un sudraba šampaniešu, baltvīnu, sarkanvīnu un desertvīnu degustācija festivāla vasaras sezonas atklāšanas pasākumā «Randiņš ar vīnu» Hanzas Peronā. Simts labāko vīnu baudīšana kopā ar Latvijas labāko šefpavāru gardumiem, īpašām mini-meistarklasēm pasaules vīna korifeju Maikla Šustera un Endrū Džeforda, arī vadošo Latvijas vīnziņu vadībā.
Goodfellas. Šampaņas pašpuikas magnumos.
Īpašās vakariņās Pītera Liema (Peter Liem) kompānijā baudījām vēsturiski nozīmīgākos single-vineyard šampaniešus, kas pēdējo desmitgažu laikā kļuvuši par Šampaņas spilgtākajiem vēstnešiem. Vakaru vēl īpašāku padarīja fakts, ka zelta dzērienus baudījām no pašpuikām atbilstoša tilpuma pudelēm – pusotrlitrīgajiem magnumiem. Šampaņas hierarhijā šie šampanieši ieņem īpašu vietu, jo tapuši vīna dārzos, kuri var lepoties ar tik neatkārtojamu augsnes, saules leņķa un nogāzes kombināciju, ka unikālu šampanieti iespējams radīt tikai no viena dārza vīnogām vien. Single-vineyard šampaniešu misija nav vis reprezentēt savu namu, bet savu dārzu rokrakstu. Vakariņās baudījām Cattier Clos du Moulin (no 2 ha dārza Chigny-les-Roses ciemā), Paskāla Agrapāra leģendāro Venēru jeb Vénus, Rodolfa Petersa šampanieti no Les Chétillons dārza Menilas ciemā, Vilmart Coeur de Cuvée un Champagne Jacquesson pērli Vauzelle Terme, no izaicinošā 2005. gada vakariņās bija Vansona Lavāla Les Chênes, kā arī Šampaņas vienradzis Philipponnat Clos des Goisses. Vakariņu kulminācijā – Champagne Salon, kuru pieņemts uzskatīt par pirmo šampanieti, kas tapis tikai viena ciema ietvaros, un Krug Clos du Mesnil, iespējams, slavenākā single-vineyard šampanieša no tāda paša nosaukuma dārza Menilas ciema sirdī, duelis. Abi cēlie šardonē no gadsimta ražas gada – 2002.!
1990. gada Pasaules kauss ar Pīteru Liemu
Atzīmējot īpaša ražas gada – 1990. gada – 32 gadskārtu, tam veltītās vakariņās provi noņemām virknei 1990. gada šampaniešu, lai pārliecinātos, kas tad īsti trīsdesmitgadniekam aiz ādas. Par šo ražas gadu ne mazums šķēpu lauzts, jo tas ir gan kritiķu slavēts (tiek uzskatīts par vienu no labākajiem ražas gadiem pēdējās desmitgadēs), gan pelts (runā, ka noveco ātrāk un ne tik graciozi, kā gribētos).
Vakariņu ideja bija BYO jeb Bring Your Own 1990, tātad īpašos šampaniešus gādāja paši vakariņu viesi. Vakariņu šampanieši: Laurent Perrier Grand Siècle, Bollinger Grande Année, Henriot Cuvée des Enchanteleurs, Dom Pérignon, Dom Ruinart Blanc de Blancs, Clos des Goisses Philipponnat, Cristal Louis Roederer, Pol Roger, Vazart Coquart Blanc de Blancs un citi.
Vasara 2021
Burbuļu parāde Mākslas akadēmijā
2021. gada augustā Burbuļu parāde atkal norisinājās Latvijas Mākslas Akadēmijas viesmīlīgajās telpās. Apmeklētājiem bija iespēja nogaršot vairāk nekā 100 šampaniešu un dzirkstošo vīnu, kā arī Latvijas sidru izlasi. Parādes ietvaros piedzīvojām Aigara Norda grāmatas «Vīns un Nords» pirmizrādi, kā arī vadošo vīnziņu meistarklases sadarbībā ar Electrolux. Vīnziņi šoreiz prezentēja gan single-vineyard šampaniešus (Philipponnat Clos des Goisses, Vilmart, A.R. Lenoble), gan vēlu degorģētos šampaniešus (Jacquesson D.T.), gan arī retumus no Collard-Picard pagrabu dzīlēm. Par mūziku gādāja Toms Grēviņš un Kārļa Vanaga džeza trio.
Randiņš ar vīnu Hanzas Peronā
Pasākums, kuru pazīstam kā gadskārtējo «Top 100 Wines + Chefs» parādi, šoreiz priecēja ne tikai ar zelta un sudraba dzirkstošajiem, baltajiem un sarkanvīniem, bet arī labākajiem Baltijas sidriem, «Barents» gardumiem, izklaidējošām meistarklasēm, Rīgas kaislīgāko vīnmīļu publiku, kā arī Toma Grēviņa platēm un dzīvo mūziku Aijas Vītoliņas un džentulmeņi izpildījumā.
Pavasaris & vasara 2020
Burbuļu parāde 2020
Burbuļu parāde pirmo reizi notika vasaras pašā plaukumā. Atklājām, ka Mākslas akadēmijas pagalms un dārzs ir romantiska un burbuļu baudīšanai kā radīta norises vieta pašā Rīgas centrā, kur Burbuļu parādes – Baltijā vērienīgākās šampaniešu degustācijas – laikā devām iespēju vīnmīļiem iepazīt un nobaudīt vairāk nekā 100 izcilākos šampaniešus un vairāk nekā 50 dzirkstošos vīnus.
Par to, ka šampanietis un rotas ir labākie precinieki, šajā Burbuļu parādē varēja pārliecināties, pateicoties mūsu draugiem Grenardi, kas bija sagādājuši vērtīgas pārsteiguma balvas loterijā ar dimantiem, pērlēm un citiem dārgakmeņiem. Savukārt restorāna «Barents» komanda, šefpavāra Ivana Šmigareva vadībā, un Māra Jansona vadītā «Kest» komanda rūpējās par šampanietim piemērotiem gardumiem. Meistarklasēs pārliecinājāmies par to, ka šampanieši lielformāta pudelēs performē labāk kopā ar Aigaru Nordu baudot šampanieti no magnumiem (1.5 litri) un džeroboumiem (3 litri). Iepazinām vīna bārs Vieta izcilo šampaniešu kolekciju Arņa Kalvišķa vadībā, izzinot divus lieliskus zemnieku darinājumus un atklājot, kas jauns Šampaņā.
Baltā Burgundija profesionāļiem Džaspera Morisa vadībā
Džaspera Morisa (Jasper Morris), Burgundijas bībeles «Inside Burgundy» autora un viena no pasaules vadošajiem Burgundijas ekspertiem, vadībā un sadarbībā ar Latvijas Vīnziņu asociāciju šoreiz padziļināti iepazinām baltās burgundietes – no Šablī līdz Makonai, no Merso līdz Puliņī, no Kortonas līdz Monrašē.
Meistarklases vīni: 2014 Domaine A&P de Villaine, Bouzeron Aligote, Côte Challonaise; 2016 Heritiers du Comte Lafon Clos de la Crochette Chardonnay, Mâcon; 2017 Domaine La Soufrandise, Pouilly-Fuissé; 2018 Patrick Piuze Chablis Terroir de Courgis; 2014 CHRISTIAN MOREAU Père & Fils Chablis Premier Cru Vaillon; 2015 William Fevre Chablis Grand Cru Bougros Côte Bouguerots; 2017 Domaine Jean Charton St Aubin Premier Cru Murgers des Dents de Chien; 2015 Domaine des Comtes Lafon Meursault Clos de la Barre; 2017 Ramonet Chassagne Montrachet Premier Cru Le Clos Du Cailleret; 2017 Sauzet Puligny-Montrachet Premier Cru Combettes; 2014 Vincent Girardin Bienvenues-Batard-Montrachet Grand Cru; 2005 Bonneau du Martray Corton-Charlemagne Grand Cru.
Baltic Wine Forum & Awards in association with Cross Keys Gin
Par spīti Covid-19 ārkārtējai situācijai, pirmā virtuālā Baltic Wine List Awards 2020 in association with Cross Key Gin ceremonija aprīlī notika tik un tā! Starptautiska žūrija ASI Pasaules vīnziņu čempiona Marka Almerta vadībā konkursa Baltic Wine List Awards ietvaros apbalvoja vīnmīļiem draudzīgākos Baltijas valstu, Baltkrievijas un Sanktpēterburgas restorānus. Konkursu sadarbībā ar Cross Keys Gin jau trešo gadu veidoja Baltijā un pasaulē atzītu vīna profesionāļu komanda, lai piesaistītu publikas uzmanību restorāniem un bāriem ar pārdomātu, uz klientiem vērstu vīna piedāvājumu un stimulētu vīna kultūras veidošanos.
Konkursā kopumā tika vērtēts četrdesmit divu Baltijas, Baltkrievijas un Sanktpēterburgas vadošo restorānu, vīna bāru, un viesnīcu restorānu vīna piedāvājums jeb vīna kartes.
Priecē, ka tieši Rīgas restorāni un bāri konkursa augstāko vērtējumu – 3 zvaigznes – izpelnījušies visvairāk, izcīnot sešus no desmit "3 zvaigžņu" vērtējumiem.
Kā garšo zelts jeb Meursault vakariņas Džaspera Morisa kompānijā
Džaspera Morisa, viena no pasaules vadošajiem Burgundijas autoriem, vadībā šajās vakariņās iepazinām virkni izcilu Merso baltvīnu, kas tapuši vadošo zemnieku un namu paspārnē no slaveniem un ne tik slaveniem Merso dārziem, jaunībā un briedumā.
Vakariņu vīni: VILLAGE MEURSAULT: 2015 Antoine Jobard Meursault En la Barre; 2014 Comtes Lafon Meursault Clos de la Barre; 2010 Jean-Marc Roulot Meursault Tillets; 2013 Jean-Marc Roulot Meursault Les Tessons Clos de Mon Plaisir.
CHARMES VS. PERRIERES: 2014 Bouchard Père & Fils Meursault Charmes; 2014 Bouchard Père & Fils Meursault Perrieres; 2009 Comtes Lafon Meursault Charmes; 2009 Comtes Lafon Meursault Perrieres.
GENEVRIÈRES & FRIENDS: 2012 Michel Bouzereau Meursault Genevrières; 2002 François Mikulski Meursault Genevrières; 1995 François Jobard Meursault Genevrières; 2010 Francois Mikulski Meursault Caillerets Rouge.
Burgundijas dzīres jeb La Paulée de Riga Džaspera Morisa kompānijā
Džaspera Morisa, leģendārā Burgundijas autora, kompānijā Rīgā baudījām jau otrās Burgundijas dzīres. Iedvesmojoties no leģendārajām La Paulée de Meursault ražas noslēguma pusdienas Merso ciemā Burgundijā, kuru tradīciju 1923. gadā aizsāka izcilā vīndara Dominika Lafona (Domaine Comtes Lafon) vecvectēvs Žils Lafons (Jules Lafon), mākslas un visa skaistā mīļotājs, kaislīgs kolekcionārs, Merso ciema mērs. Arī mēs iedvesmojoties no tagad jau kulta notikuma un kvēlāko Burgundijas fanu salidojuma, aicinājām viesus ņemt līdzi savu mīļāko burgundieša pudeli un «Vincentā» līksmojām vēl krietni pēc pusnakts.
Vakariņu 1. daļas vīni: 2017 Charles Audoin Marsannay Rosé (Noble Wine); 2018 Philippe Colin Chassagne-Montrachet (Noble Wine); 2017 Bouchard Père et Fils Meursault Gouttes d’Or Premier Cru (Balmerk); 2016 Philippe Colin Chevalier-Montrachet Grand Cru (Noble Wine); 2015 Bouchard Père et Fils Beaune Grèves Vigne de l'Enfant Jésus Premier Cru (Balmerk); 2015 Tollot-Beaut Corton Grand Cru (Noble Wine); 2008 Tortochot Charmes-Chambertin Grand Cru (Noble Wine).
Simts un viena burgundiete
Lai vīnmīļiem palīdzētu labāk orientēties vienā no pasaules gardākajiem vīna reģioniem, aizsākām jaunu tradīciju «Simts un viena Burgundiete» jeb degustāciju ar iespēju noņemt provi simts un vienai dažādai burgundietei. Jau ierastajā walk-around parādes formātā devām iespēju izbaudīt un iepazīt Džaspera Morisa, viena no pasaules vadošajiem Burgundijas autoriem, atlasītas Latvijas tirgū pieejamās labākās simts un vienu burgundieti. Starp 101 dažādiem baltvīniem un sarkanvīniem tieši 101 viesim pieejams bija viss Burgundijas spektrs – no vienkāršākajiem ciema vīniem līdz Grand Cru jeb augstākajai raudzei. No visdažādākiem dārziem un ciemiem – no Šablī līdz Makonai, no Merso līdz Puliņī un Kortonai, no Ževrē-Šambertānas līdz Volnē un Pomārai.
Rudens 2019
Fine & Mature with Michael Schuster
Neliela pasēdēšana Maikla Šustera, mūsu drauga un viena no pasaules vadošajiem vīna ekspertiem, kompānijā. Viesus lūdzām paķeriet līdzi pudelīti pilnbriedā, kuru viņi jau sen sapņoja nokopt, bet mēs sagādājām Maikla stāstus, kaislīgāko vīnmīļu kompāniju, Barents šefpavāra Ivana Šmigareva virtuves labumus, kā arī pārīti pārsteigumu no Barents galvenā vīnziņa Kaspara Reitupa - Baltijas labākā un pasaules 23.vadošā vīnziņa - veidotās vīnu kartes (šampanieti Laherte Frères "Les Grande Crayères" Blanc de Blancs Extra Brut 2014 aperitīvā un Austrijas leģendu 1990. gada Nikolaihof Riesling "Vom Stein" Federspiel, Wachau).
Pavasaris 2019
Champagne Gala Dinner by Electrolux '19
Festivāla noslēdzošās šampanieša vakariņas izcilu Šampaņas vīndaru - Fransisa Tribo (Champagne Lallier) un Paskāla Agrapāra (Champagne Agrapart), un Pītera Liema, viena no pasaules atzītākajiem šampanieša ekspertiem, kā arī Rīgas kaislīgāko šampaniešmīļu kompānijā. Vakariņās prezentējām virkni skaistu šampaniešu, bet šefpavāra lomā iejutās viens no Latvijas talantīgākajiem šefpavāriem Ivans Šmigarevs (Barents), bet viesus, kā jau ierasts uz festivāla Gala Dinner, aicinājām līdzi ņemt savus mīļākos šampaniešus. Vakariņu 1. daļas īpašie šampanieši: 2010 Bérêche & Fils Le Cran Premier Cru, 2008 Agrapart & Fils Mineral Grand Cru Blanc de Blancs, 2002 Lalllier Memory Collection MAGNUM, 2010 Robert Moncuit Vozémieux Grand Cru Blanc de Blancs MAGNUM, MV 12 Henri Giraud Aÿ Grand Cru Fût de Chêne Brut MAGNUM, 2008 Cristal Louis Roederer, 2008 Dom Pérignon Chef de Cave Legacy Edition.
Randiņš ar Venēru. Īpašie viesi Paskāls Agrapārs un Pīters Liems
Venēra jeb Vénus, Paskāla Agrapāra (Champagne Agrapart) izsmalcinātākais šampanietis, ir viens no mūsdienu Šampaņas spīdekļiem. Ekskluzīvā 8. marta "randiņā ar Venēru" baudījām septiņus Venēras ražas gadus (2002, 2004, 2006, 2007, 2008, 2009, 2012) vīndara un īpašnieka Paskāla Agrapāra un Pītera Liema kompānijā, kā arī vakara izskaņā provi noņēmām vēl pārītim izcilu Agrapart šampaniešu (2000 Agrapart Millésime Blanc de Blancs Grand Cru Extra Brut; 1995 Agrapart Millésime Blanc de Blancs Grand Cru Extra Brut; 1976 Agrapart Millésime Blanc de Blancs Grand Cru Extra Brut).
From Champagne with Love! Curated by Peter Liem
Ducim vadošu Šampaņas vīndaru lūdzām no pagrabiem izzvejot šo to īpašu par godu Riga Wine & Champagne atklāšanas vakariņām – kādu retu un ar mīlestību izauklētu pudelīti! Kopā ar viena no vadošo Šampaņas eksperta - Pītera Liema - stāstiem baudījām: Champagne Veuve Fourny Clos Faubourg Notre Dame 2009, Champagne Jacquesson Dizy Corne Bautray 2004, Champagne Pierre Péters Esprit 2002, Champagne Diebolt-Vallois Fleur de Passion 1999, Champagne Chartogne-Taillet Les Barres 2012, Champagne Jérôme Prévost Les Béguines 2009, Champagne Vilmart Coeur de Cuvée 2002, Champagne Gaston Chiquet Blanc de Blancs d’Aÿ MAGNUM 1988, Champagne Drappier Grande Sendrée 1989, Champagne Philipponnat Clos des Goisses 1996, Champagne Bérêche Campania Remensis 2010, Champagne Roederer Cristal Rosé 1988.
Baltic Wine Forum & Awards in association with Cross Keys Gin '19
Jau otrais vīna nozares saiets Baltijā ar Eiropas un Baltijas vadošo vīnziņu veiksmes un pieredzes stāstiem: slavenā Londonas vīna bāra Sager + Wilde dibinātājs Maikls Sāgers (Lielbritānija), pasaules vadošā Itālijas vīnu autoritāte Ians D'Agata (Itālija, Vinous), Ronans Seiburns (Court of Master Sommelier globālās programmas vadītājs un Pall Mall 67 vīnu programmas direktors), 2017. gada Eiropas čempions un resorāna Vincenta vadītājs Raimonds Tomsons, Piotr Pietras MS (HIDE, London, #2 Sommelier Eiropā, 2017) un Kristjan Peaske (Baltijas vīnziņu čempions, restorānu īpašnieks), bija tikai daži no spilgtākajiem saieta dalībniekiem.
Audi Burbuļu parāde 2019
Šampanietis jau otro reizi viesojās Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā, lai Audi Burbuļu parādes – Baltijā vērienīgākās šampaniešu degustācijas – laikā dotu iespēju iepazīt un nobaudīt vairāk nekā 100 izcilākos šampaniešus un vairāk nekā 50 dzirkstošos vīnus Latvijas vadošo vīnziņu un Šampaņas vīndaru kompānijā.
2019. gada Audi Burbuļu parādes īpašie viesi - Paskāls Agrapārs no Champagne Agrapart, Fransis Tribo no Champagne Lallier, Nikolā Majārs no Champagne Nicolas Maillart, Katrīna Kjurī no Champagne Piper-Heidsieck, kā arī Andrea Bermonds no Gancia. Savukārt vietējos vīnziņus pārstāvēja Mārtiņš Pīlēns un Modernista šampanieša skola, Jānis Volkinšteins no Vietas ar Neganto burbuļu meistarklasi, kā arī Aigars Nords ar lekciju-degustāciju par to, kā šampanieti baudīja 20-30. gadu Rīgā.
Pavasaris 2018
Pasaules Sabrage Rekords
Latvija var, vai ne? Noslēdzoties Audi Burbuļu parādei pirmoreiz Latvijas vēsturē piedzīvojām Pasaules sabrage rekordu – 71 šampanieša pudeles atvēršanu ar zobenu vienas minūtes laikā Eiropas labākā vīnziņa Raimonda Tomsona izpildījumā. Bravo!
Leģenda vēsta, ka šampanieti ar pompu atvērt, pudeles kakliņu nošķeļot ar zobenu, franču kavalēristi pirmoreiz iemācījušies Napoleona karu laikā Kliko kunga atraitnes (leģendārās Veuve Clicquot saimnieces) pagalmā. Savukārt Audi Burbuļu parādes pagalmā Raimonds Tomsons nošķēla Champagne Palmer & Co, Champagne Domaine Dhondt-Grellet, Champagne Legras & Haas, Champagne Mailly Grand Cru, Champagne Henriot, Champagne Pommery un Champagne Charles De Cazanove.
Audi Burbuļu parāde Mākslas muzejā
Audi Burbuļu parāde, Baltijā vērienīgākā šampaniešu degustācija, 2018.gadā pirmoreiz notika Nacionālajā Mākslas muzejā!
Īpašie viesi: Pīters Liems (viens no pasaules atzītākajiem šampanieša ekspertiem, grāmatu autors, www.champagneguide.net izveidotājs, festivāla La Fete du Champagne dibinātājs ASV), Laurent Champs (Champagne Vilmart īpašnieks un vīndaris) , Adrien Dhondt (Champagne Dhondt-Grellet līdzīpašnieks un vīndaris, titula Šampaņas Gada zemnieks 2017 ieguvējs), Gilles de la Bassetiere (Champagne de Venoge prezidents), Christophe Constant (Champagne Paul Bara vīndaris), Frederic Panaiotis (Champagne Ruinart vīndaris), Sébastien Legolvet (Champagne Henri Giraud vīndaris) un Jean-Emmanuel Bonnaire (Champagne Bonnaire īpašnieks).
Champagne Gala Dinner Vincentā
Vakariņas Vincentā Šampaņas vīndaru, Pītera Liema, viena no pasaules atzītākajiem šampanieša ekspertiem, kā arī Rīgas kaislīgāko šampaniešmīļu kompānijā. Prezentējām virkni skaistu šampaniešu pašu vīndaru klātbūtnē, kā arī viesus aicinājām ierasties ar saviem mīļākajiem šampaniešiem.
Vakara pirmās daļas highlights: 2008 Paul Bara MAGNUM, 2005 Legras & Haas Blanc de Blancs Chouilly Grand Cru MAGNUM, 2013 Dhondt – Grellet Blanc de Blancs Grand Cru Cramant Le Bateau, 2008 Vilmart Coeur de Cuvée MAGNUM, Henri Giraud Aÿ Grand Cru Fût de Chêne MV 10 Brut MAGNUM, 2006 Dom Ruinart Blanc de Blancs, 1995 De Venoge Louis XV!
Baltic Wine List Awards 2018
Baltic Wine List Awards sadarbībā ar Amber Beverage Group pirmoreiz noskaidrojām un paziņojām restorānus, bārus, viesnīcas ar izcilākajām, aizraujošakājām un vīnmīļiem pārsteidzošākajām vīnu kartēm. Konkursā pārliecinoši uzvarēja Latvijas restorāni un vīna bāri, Rīgas vadošajiem restorāniem iegūstot žūrijas balvas. Konkursa žūrija, kuras sastāvā ietilpa Baltijā, Eiropā un pasaulē atzīti vīna profesionāļi, restorānus, bārus un viesnīcas ar labāko vīna piedāvājumu noskaidroja, lai piesaistītu publikas uzmanību vietām ar pārdomātu, uz klientiem vērstu vīna piedāvājumu, stimulētu vīna apkalpošanas kultūras veidošanos, kā arī uzsvērtu vīna un vīnziņu nozīmi restorānu atraktivitātes un rentabilitātes celšanā.
Baltic Wine List Awards organizējām sadarbībā ar Amber Beverage Group un vadošajiem Baltijas un Eiropas vīnziņiem.
Baltic Wine Forum «WINE + MONEY»
Pirmais vīna nozares saiets Baltijā ar Eiropas un Baltijas vadošo vīnziņu veiksmes un pieredzes stāstiem: Noble Rot dibinātājs MW Marks Endrūss, Eiropas čempions un Vincenta vadītājs Raimonds Tomsons bija tikai daži no spilgtākajiem saieta dalībniekiem.
Foruma runātāji: Aigars Nords (Riga Wine & Champagne), Mark Andrew MW (Noble Rot), Peter Liem (champagneguide.net), Raimonds Tomsons(Vincents, European Somm Champion), Billy Wagner (Nobelhart & Schmutzig), Kristjan Peäske (Leib & Umami), Santa Zāmuele (Magnum bar), Arminas Darasevičius (Time, Dine, Rise, wine bar SOMM, President of Lithuanian Sommelier Association).
Champagne meets Art by Electrolux
Atzīmējot 8. martu, kopā ar šampanieti šajās vakariņās dzirkstīja vairākas Latvijā atzītas mākslinieces, kuru vārdi komentārus neprasa. Šampaniešus vakariņām izraudzījās Elita Patmalniece, Frančeska Kirke, Helēna Heinrihsone un Vineta Kaulača, sadarbojoties ar Latvijas kaislīgākajiem šampanieša pazinējiem – Jāni Volkinšteinu, Mārtiņu Pīlēnu, Santu Zāmueli, Ronaldu Pētersonu un Aigaru Nordu. Sadarbībā ar Electrolux!
Daži highlights: Henriot Blanc de Blancs, Dosnon Alliae Brut Nature, 2007 Michel Loriot Apollonis Les Sources du Flagot, 2010 Laurent Benard Extra Brut, 2007 Gosset Celebris Rosé, 2008 Palmer & Co, 1982 Bonnaire Grand Cru Cramant, NV Henri Giraud Code Noir Blanc de Noirs Aÿ, 2006 De Venoge Louis XV, 2004 Boizel Grand Vintage Brut.
Vakars ar Krusttēvu Selosse
Šaurās šampaniešmīļu aprindās plaši pazīstamais Anselms Seloss ir kulta šampaniešu meistars. Reģiona ietekmīgākais zemnieks. Krusttēvs. Kāpēc gan lai festivāla septīto sezonu neatklātu ar viņa šampaniešiem? Vakaru sākām ar Rosé, noņēmām provi visiem sešiem Selosa single-vineyard šampaniešiem, nobaudot arī ultra-retos Cramant Chemin des Châlons un Avize Les Chantereines šampaniešus. Substance, kuru solera sistēmā Seloss auklē kopš 1986. gada, preparējām gan salīdzinoši svaigu, gan briedumā. Un nobeigumā? Spoku vīns jeb paša Krustēva brūvētais stiprais Il Était Une Fois. Boom!
Pavasaris 2017
Magnumi pret pudelēm PĪTERA LIEMA kompānijā
Pasaules viena no vadošo šampaniešu eksperta Pītera Liema kompānijā Vincentā vaļā atrāvām virkni augstākās raudzes šampaniešu magnumos un pudelēs. Katra šampanieša magnumu un pudeli servējām blakus un aklajā, lai magnuma un pudeles dueļa uzvarētāju noteiktu maksimāli objektīvi. Kā jau paredzējām, magnumi bija parāki visos pāros, bet vakara naglas izrādījās 1976 Dom Pérignon magnumā, 1996 Henriot Cuvée des Enchanteleurs magnumā un 1998 Clos des Goisses Philipponnat, kas trešo vietu dalīja ar 2002 Bollinger magnumā. Vakara šampanieši pudelēs un magnumos: Jacquesson 735 D.T.; 2002 Bollinger Grande Année; 1998 Clos des Goisses Philipponnat; 1996 Henriot Cuvée des Enchanteleurs; 1983 Dom Pérignon; 1976 Dom Pérignon.
Latvijas sabrage rekorda mēģinājums
Audi Burbuļu parādes pagalmā jeb Riga Wine & Champagne festivāla norises vietas Bibliotēka No1 Restorāna priekšā, šampanieša atvēršanas mākslu ar zobenu jeb sabrage demonstrēja pasaulē septītais labākais vīnzinis Raimonds Tomsons. Skatītāji šovu vēroja no restorāna de Venoge terases. Raimondam de Venoge 40 pudeļu elegantai atvēršanai ar zobenu bija vajadzīgas tikai nieka 52 sekundes.
«EAT DRINK VOTE» by Electrolux
Vīna un ēdiena «precināšanas» paraugstunda jeb populārākās festivāla vakariņas ar 5 ēdieniem, 10 izmeklētiem vīniem, septīto labāko pasaules vīnzini Raimondu Tomsonu (restorāns Vincents) un festivāla dibinātāju Aigaru Nordu konsultantu lomā un šefpavāru Māri Jansonu galvenajā lomā. Sadarbībā ar Electrolux Latvija. Vakariņu vīni: Champagne Henriot Blanc de Blancs NV, Champagne de Venoge Blanc de Noirs NV, 2015 Schloss Gobelsburg Riesling Gaisberg, 2010 Szepsy Haznos Furmint, 2009 Oliviero Toscani OT Toscana IGT, 2007 La Chapelle de la Mission Haut-Brion, 2007 La Rioja Alta, Viña Ardanza Reserva, 2004 J.J. Prüm Wehlener Sonnenuhr Auslese, 2012 Klein Constantia Vin de Constance MAGNUM.
Audi burbuļu parāde 2017
«Audi Burbuļu parāde», kas Riga Wine & Champagne festivāla ietvaros notika jau piekto gadu, apmeklētājiem degustēšanai, malkošanai un baudīšanai piedāvāja 90 šampaniešus (Champagne) un 56 augstākās kvalitātes dzirkstošos vīnus (Cremant, Franciacorta, Cava, Prosecco u.c.). Festivāla spožākās zvaigznes bija «Šampaņas Gada vīndaris» Lorāns Frenē no Champagne Henriot, Rodolfs Pīters no Champagne Pierre Péters, Sofija Kutēna no Champagne Piper-Heidsieck, kā arī Pīters Liems, Louis Roederer balvas laureāts un viens no atzītākajiem pasaules šampanieša ekspertiem, Andreass Larsons, bijušais pasaules vīnziņu čempions (Signature Wines īpašais viesis) un Raimonds Tomsons (Vincents), pasaules 7.labākais vīnzinis.
Champagne Gala Dinner
Festivāla noslēdzošās vakariņas ar īpašiem viesiem: Lorāns Frenē (Laurent Fresnet), Champagne Henriot vīndaris jeb chef de cave kopš 2006. gada, titula Šampaņas gada vīndaris ieguvējs 2015. un 2016. gadā. Rodolfs Pīters (Rodolphe Péters), Šampaņas šardonē sirds – Menilas ciema – zemnieks, Champagne Pierre Péters īpašnieks un chef de cave, ģimenes biznesu vada sestajā paaudzē, šampaniešmīļu aprindās iemantojis kulta statusu. Sofī Kutēna (Sophie Kutten) Champagne Piper-Heidsieck starptautiskā zīmola vēstnese ar vairāk nekā desmit gadu pieredzi darbā Eiropas tirgos. Vakariņu šefpavārs: Māris Jansons. Highlights: Pierre Péters Cuvée Spéciale Les Chétillons 1999 MAGNUM, Piper-Heidsieck RARE 1998 MAGNUM, Henriot Cuvée des Enchanteleurs 1999 MAGNUM.
Pavasaris 2016
Champagne Gala Dinner
Spožākā vakariņu zvaigzne bija Pjērs Emanuēls Tetanžē (Pierre-Emmanuel Taittinger) - šampaniešu nama Champagne Taittinger īpašnieks un ģimenes galva, kā arī viens no Šampaņas mīlētākajiem vēstnešiem, šampanieša šarma, veiksmes un panākumu iemiesojums. Īpašie viesi: Francis Tribaut (Champagne Lallier īpašnieks), Eric Calzolari (Champagne Billecart-Salmon) un Pīters Liems (champagneguide.net un Ņujorkas La Fete du Champagne organizators). Vakariņu pirmās daļas šampanieši: 2008 Champagne Lallier Grand Cru Millésimé; 1999 Champagne Lallier Grand Cru Millésimé, 2002 Champagne Lallier Grand Cru Millésimé MAGNUM, NV Taittinger Prelude Grands Crus Brut, 2008 Taittinger Brut Millésimé, 2006 Taittinger Comtes de Champagne Blanc de Blancs Brut, NV Billecart-Salmon Brut Réserve, NV Billecart-Salmon Brut Rosé, NV Billecart Salmon Brut Blanc De Blancs Grand Cru NV.
Lielā Burbuļu parāde
"Lielā Burbuļu parāde", kas Riga Wine & Champagne festivāla ietvaros notika jau ceturto gadu, apmeklētājiem degustēšanai, malkošanai un baudīšanai piedāvāja 140 šampaniešus (Champagne) un augstākās kvalitātes dzirkstošos vīnus (Cremant, Franciacorta, Cava, Prosecco u.c.).
EAT DRINK VOTE by Electrolux
Lai profesionālu someljēru viedokli «atšķaidītu» ar «parasto» vīnmīļu garšu redzējumu, Māra Jansona vakariņās vīna un ēdiena «precību» konsultantu lomā iejusties tika aicināti gan Baltijas vadošie vīnziņi – Raimonds Tomsons (Vincents), Gints Sniedze (Moet Hennessy vēstnieks Latvijā, PRIKE), Ronalds Pētersons (Noble Wine), gan trīs šarmantas dāmas – Santa Zāmuele (vīna un šampaniešmīle, žurnāla «Signature» izdevēja), Signe Meirāne («Četras Sezonas» redaktore un izdevēja) un Marina Dianova («Titanium» redaktore un izdevēja). Vakariņu vīni: NV Champagne Charles Dufour La Chevêtrée Blanc de Blancs Brut Nature À Landreville (Champagne, Francija); 2014 Reyneke Organic Chenin Blanc (Stellenbosch, Dienvidāfrika); 2008 Schloss Gobelsburg Gruner Veltliner Steinsetz Kamptal Reserve (Kamptal, Austrija), NV Champagne Diebolt Vallois Rose (Champagne, Francija); 2003 Bressan Merlot (Friuli, Itālija); 1998 Oddero Mondoca di Bussia Soprano MAGNUM (Barolo, Itālija), 2009 Cloudy Bay Late Harvest Riesling (Marlborough, Jaunzēlande), NV Gramona Gran Cuvee de Postre Dulce (Penedès, Spānija), 2012 Planeta Passito di Noto DOC (Sicilia, Itālija).