Goodfellas. Šampaņas pašpuikas magnumos.

Event image

Goodfellas. Šampaņas pašpuikas magnumos.

1. aprīlis, trešdiena, plkst. 18.30-22.30

Vincents, Elizabetes 19, Rīga

Šampaņas goodfellas. Pašpuikas no augstākās raudzes vīna dārziem jeb single-vineyard šampanieši.

EUR 399, lūgums rezervēt vietu, rakstot aira.leite@necom.lv. Vietu skaits ļoti ierobežots.

Iepazīstieties. Šampaņas goodfellas. Pašpuikas no augstākās raudzes vīna dārziem jeb single-vineyard šampanieši. Štrunts, ja par tādiem neko neesat dzirdējuši. Varat būt droši, ka būs labākie, kādus jebkad nācies baudīt.

 

Īpašās vakariņās Pītera Liema (Peter Liem) un Džona Bonnē (Jon Bonné) kompānijā baudīsim vēsturiski nozīmīgākos single-vineyard šampaniešus, kas pēdējo desmitgažu laikā kļuvuši par Šampaņas spilgtākajiem vēstnešiem. Vakaru vēl īpašāku padarīs fakts, ka zelta dzērienus baudīsim no pašpuikām atbilstoša tilpuma pudelēm – pusotrlitrīgajiem magnumiem. 

 

Par ko stāsts:

Lielākā daļa šampaniešu ir ar matemātisku precizitāti izauklēti vīna dārzu kokteiļi, kam jāreprezentē sava Šampaņas nama rokraksts - garšu, tekstūru un aromātu kopums, par kuru rūpējas vīndaris jeb chef de cave. Vieni kokteilī iejauc teju visu Šampaņas ciemu vīna dārzus, citi koncentrējas uz vienu reģionu, teiksim, Côte des Blancs, bet vēl citi – uz viena Šampaņas ciema, piemēram, Avīzes vai Buzī vīna dārziem.

 

Tomēr īpašu vietu Šampaņas hierarhijā ieņem šampanieši, kas tapuši vīna dārzos, kuri var lepoties ar tik neatkārtojamu augsnes, saules leņķa un nogāzes kombināciju, ka unikālu šampanieti iespējams radīt tikai no viena dārza vīnogām vien. Tie ir single-vineyard šampanieši, kuru misija nav vis reprezentēt savu namu, bet savu dārzu rokrakstu. Mums, ar Šampaņu apmātajiem, šo rokrakstu izzināšana ir nebeidzams orgasms.

 

Peter Liem, champagneguide.net, our special guest: «While the majority of champagnes continue to be blended, sourced from multiple vineyards across the appellation, the past thirty years have seen a remarkable emergence of single-vineyard and single-terroir champagnes. This movement has included some of the region’s most respected houses, as well as grower-producers. For those interested in exploring the minute details of Champenois terroir, these wines represent an intriguing opportunity.»

 

Šampanieši:  

Sāksim ar Champagne Salon, kuru pieņemts uzskatīt par pirmo šampanieti, kas tapis tikai viena ciema (Menila) ietvaros, bet turpināsim ar Clos des Goisses, dārzu, no kura vīnogām Philipponnat jau kopš 1935.gada brūvē šampanieti ar tādu pašu nosaukumu. Mums neiztikt bez Cattier Clos du Moulin, kuru ražo kopš 1952. gada, kā arī leģendāro Krug Clos du Mesnil, kas, iespējams, ir slavenākais single-vineyard šampanietis no tāda paša nosaukuma dārza Menilas ciema sirdī. Neaizmirsīsim arī, ka Pierre Péters šampanieti no Les Chétillons dārza Menilas ciemā tapina jau kopš 1971. gada, bet Drapjē ģimene savu Grande Sendrée Mišela Drapjē vadībā izlaiž jau kopš 1974. gada. Šajās vakariņas vieta noteikti jāatrod arī Tarlant Cuvée Louis (izlaiž no 1982.g.), Vilmart Coeur de Cuvée (pirmais ražas gads 1989.), kā arī Lavāla Les Chênes (pirmsākumi 90.-tajos), un Champagne Jacquesson pērli Vauzelle Terme, kuru Žans-Ervis Šikē, Jacquesson līdzīpašnieks un festivāla viesis, izlaiž kopš 1996. gada. Vakariņas noslēgsim ar diviem zemnieku šampaniešu pārstāvjiem - Jérôme Prévost un Cédric Bouchard, kuru paspārnēs top nu jau par kulta dzērieniem kļuvuši dārza šampanieši.  

 

Galīgo sarakstu un ražas gadus precizēsim, tuvojoties vakariņām:

1. Salon

2. Philipponnat Clos des Goisses

3. Krug Clos du Mesnil

4. Cattier Clos du Moulin

5. Drappier Grande Sendrée

6. Pierre Péters Les Chétillons

7. Vilmart Coeur de Cuvée

8. Georges Laval Les Chênes

9. Jacquesson Vauzelle Terme

10. Tarlant Cuvée Louis

11. Cédric Bouchard Les Ursules

12. Jérôme Prévost Les Béguines

 

Vakariņu menu: ēdienkarti publicēsim drīzumā.

 

Kad? 1.aprīlis, 18.30

 

Kur? Vincents

 

Ieejas biļetes: EUR 399, lūgums rezervēt vietu, rakstot aira.leite@necom.lv. Vietu skaits ļoti ierobežots.

Pieraksties jaunumiem!

Sīkdatnes (cookies) mums sniedz iespēju uzlabot jūsu kā lietotāja ērtibas. Turpinot izmantot mūsu vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.